Inn- eller utvendig solskjerming?

Publisert: 10.17.18 / Skrevet av: Christian

Innslipp av naturlig lys er noe av det viktigste når Prognosesenteret spør boligeiere hva de vil prioritere neste gang de skal kjøpe en ny bolig. Det betyr i mange tilfeller at de ønsker seg flere eller større vinduer. Naturlig lys har en rekke positive effekter for oss mennesker, men ulempene er også tilstede. Sollyset kan fort gjøre at blir veldig varmt innendørs, det vil kunne være sjenerende om du skal se på TV eller sitte foran PC-en og i sommerhalvåret kan det bli så mye lys at du sliter med å få sove om kvelden. Det er da solskjerming kommer inn i bildet, men skal du velge inn- eller utvendig?

 
Valgene er mange når man skal velge solskjerming. Hva er riktig for deg?

I valget mellom ut- eller innvendig solskjerming, bør du i hovedsak tenke på hva du vil skjerme deg for. Er det først og fremst varmen fra solen du vil stoppe, er utvendig solskjerming det beste valget. Det er jo tross alt mest effektivt å stoppe varmen før den kommer inn i huset. Utvendige persienner kan for eksempel stoppe opp til 90 % av sollyset – det har mye å si for innendørstemperaturen.

 
Her er utvendige persienner brukt for å få bukt med varmen fra solen som skinner inn vinduet

Hvis behovet først og fremst er å skjerme for sterkt sollys eller begrense innsyn utenfra, får du en vel så god løsning med å velge innvendig solskjerming.

 
Duette er et godt valg for å få et moderne og elegant preg på interiøret

Skal du ha utvendig solskjerming, kan du blant velge mellom zip screens, markiser og utvendige persienner. Når det kommer til innvendig solskjerming, går det hovedsakelig i rullegardiner, lamellgardiner, plissé-/duettgardiner og persienner.

For både inn- og utvendige løsninger kan du velge mellom ulike typer styring og automatikk, for at solskjermingen styres av sol, vind, regn eller temperatur. Det er ofte også mulig å koble solskjermingen til ulike smarthussystemer.