Persiennens historie | Kjells markiser
Se alle produkter
Lukk

Utvendig solskjerming

Våre utvendige solskjermingsløsninger er stilrene produkter som lekkert integreres i fasaden. Du beholder godt utsyn og lys, selv om varmeinnslipp og innsyn reduseres.

Innvendig solskjerming

Våre innvendige solskjermingsprodukter er dekorative og funksjonelle, og sparer energi både sommer og vinter. Varmen holdes ute når det er varmt, og varmeutslippet reduseres når det er kaldt.
Prøv gjerne vårt designverktøy hvor du kan designe ditt eget rom med farger, tilbehør og ønsket solskjerming.

Garasjeporter

Våre garasjeporter har hele skinnesystemet installert på en unik måte bak garasjeåpningen. Gir full bruk av portåpningens bredde, og maksimerer det tilgjengelige arealet i og utenfor garasjen.

 

Persiennens historie

Publisert: 12.04.19 / Skrevet av: Sarah Engan Johansen
Du kan faktisk tenke deg til persiennens opprinnelse, bare ved å smake på ordet litt. Følg på, så får du et innblikk i persiennens historie. Den kan faktisk være over tusen år gammel!

De regnes som en viktig del av arkitekturhistorien med tanke på til kontroll av lys og varme inn i bygninger. Persienner antas (som navnet tilsier) å komme fra Persia (nåværende Iran). De ble brakt til Europa med Venezianske kjøpmenn. Persienner heter derfor fortsatt, litt misvisende «Venetian Blinds» på engelsk.

Kanalene i Venezia hadde et yrende handelsliv på 1700-tallet. Bilde malt av Canaletto i 1732.
Kjøpmenn eller krigsfanger?

Det er registrert solgt persienner i Paris i begynnelsen av 17-tallet. Allerede i 1757 finner man reklame om persienner med justerbare lameller – lansert av en fransk håndverker. Noen mener til og med at det er at det ikke er venezianske kjøpmenn, men tidligere venezianske krigsfanger som skal ha æren for persiennene. De skal ha migrert fra Venezia til Paris og introduserte persiennene til håndverkerne i byen.

Persienner “over seas”

Det tok ikke lang tid før persiennen ble tatt inn i varmen i USA også. Allerede i 1761 ble vinduene i st Peterskirken i Philadelphia påmontert persienner. Noe få år senere 1769 Patenterer engelskmannen Gowin Knoght Edward Bevan den første persiennen. Og ca 100 år etter lanserer amerikaneren John Hampson en mekanisme på persiennene som tillater deg å kontrollere vinkelen på dem. Den samme mekanismen brukes den dag i dag på de aller fleste persiennene.

St. peterskirken i Philadelphia har blant annet utvendige persienner montert på vinduene i klokketårnet. Persienner ble montert på kirken for første gang i 1761.
Persiennen – over tusen år?

Persiennene, som produkt, er mest sannsynlig i hvertfall tusen år gamle. Lenge før persiennen kom til Europa er det funnet liknende vindusskjerming i Midtøsten og Kina. I Persia er bruken av persiennene datert tilbake til 1100-tallet. Det antas at historien til persiennene går enda lenger tilbake i Asia og Afrika. Der de ble de brukt i ørkenområder for å skjerme for den stekende solen, men like vel slippe inn det lille som var av luft. I Egypt ble persiennene laget av siv fra Nilen – i Kina foretrakk man bambus.

Edmund C. Tarbell sitt bilde “the venetian blind”, fra ca 1900.
Persienner og kunsthistorie

Vi finner persiennene ganske langt tilbake i kunsthistorien. Blant annet Edmund C. Tarbell lagde på 1900-tallet et ganske kjent maleri som han kalte «Venetian Blinds» (Persienner). Bildet viser en kvinne som sitter og ammer nedenfor et vindu med persiennene delvis trukket for. I 1872 malte James Tissot bildet «Tea» hvor persiennene er ganske fremtredende.

Tea, 1872, James Tissot

Persiennene har faktisk fått hovedfokus hos den norske kunstneren Fredrik Værslev. Han gjorde ganske nylig gjennombrudd i kunstverdenen. Dette blant annet ved hjelp av malerier inspirert av persienner hjemme hos moren hans.

Persienner er ikke bare persienner

Visste du at lamellgardiner også kalles vertikale persienner på noen språk. Plisségardiner er faktisk også en slags persienner.

Kikk på linkene under, så ser du våre muligheter og varianter mtp persienner.

Relaterte produkter

Filter
Kategorier:
Tags
#persienner arkitektur historie persiennens historie

Etter utfylling av dette skjemaet tar en av våre selgere kontakt med deg for å finne riktig tid for befaring. Når befaringen er gjennomført mottar du et uforpliktende tilbud.

Vennligst velg hva henvendelsen gjelder først.
Tags
#persienner arkitektur historie persiennens historie
Filter
Kategorier: