Slik fikk paret på Gjøvik bukt med sommervarmen

Publisert: 06.29.17 / Skrevet av: Designer og blogger Sarah Engan Johansen
– Her sto det faktisk en gammel, rød liten hytte før vi bygde, forteller Bodil. Hun og mannen Per flyttet inn i nytt arkitekttegnet hus, solrikt plassert på toppen av Gjøvik, for bare seks år siden.

– Vi kaller det “hytta vår”, forteller Per med et lurt smil.

 

Fra Jessheim sentrum til “landet” på Gjøvik.

Paret flyttet hit fra Jessheim da de ble pensjonister og mens vi står ute og beundrer utsikten og det fine hageanlegget kan Bodil fortelle at dette i gamledager var et hytteområde – og overhode ikke en del av Gjøvik by, som det er nå.

Paret trives kjempegodt og forteller om gode bussforbindelser til sentrum, kveldssol i hagen på baksiden og hvor deilig det er med de store, lyse og luftige rommene arkitekten tegnet for dem.

 

Måneder uten solskjerming

– Vi bodde her noen måneder uten solskjerming, forteller Bodil, og jeg må si at vi virkelig kunne merke forskjell etter solskjermingen ble montert en gang på våren. Vi har jo så store vinduer og morgensolen varmet opp stuen og kjøkkenet veldig.

I stue-/kjøkken-området har paret fått installert lamellgardiner i et flott grå/beige stoff, perfekt tilpasset de store, skrå vindusflatene. På morgenen er lamellene nesten lukket, i lunsjtider kan Bodil trekke de helt fra igjen og nyte den flotte utsikten mot Mjøsa til fulle.

 

Sol eller skygge – alt etter ønske

Utenfor vinduene i gangen, som også slipper inn varme solstråler, er det montert 80mm utvendige persienner. Det fine med disse er at du kan ha de delvis lukket, sånn at du fortsatt har godt med utsyn ut, samtidig som de skjermer for alle varme solstråler og du dermed har et kjølig og godt innemiljø.

 

– Jeg må jo innrømme at denne persiennen kanskje ikke er den mest brukte på sommerstid, etter vi også installerte markisen over sittegruppen her, sier Per. Om sommeren er markisen stort sett ute og bidrar til at paret har en god og skyggefull uteplass på ettermiddagen. Samtidig gjør markisen også at de sitter godt beskyttet fra regndråper og trekk – de gangen den norske sommeren byr på sånt.