Solskjerming er klimavennlig «aircondition»

Publisert: 07.04.19 / Skrevet av: Steinar Mæhlum

Når sola igjen steker gjennom vinduet, vet vi at innetemperaturen fort blir ubehagelig. Varmepumper på kjøling er en måte å holde inneklimaet levelig på, men de har begrenset effekt og de bruker unødvendig strøm. Her forteller vi hvorfor solskjerming er en mer klimavennlig og effektiv måte å holde innetempteraturen nede på.

Varmepumper er blitt svært populære i Norge, og som oppvarmingskilde er de energieffektive. Men hva med effektiviteten som kjøleanlegg når sola steker gjennom vinduet?

Duette skjermer godt for både varme og kulde.

Varmeinnslipp gjennom vinduer

Norske somre er strengt tatt sjelden så varme at et godt isolert, norsk hus skulle få uutholdelige innetemperaturer, hvis det da ikke hadde vært for vinduene. Den lave sommersola i Norge skinner nemlig rett inn i vinduene våre, i motsetning til på sørligere breddegrader.

Effekten av sola midt på dagen er 500 W per kvadratmeter vindu, slik at du gjennom et gjennomsnittlig stort stuevindu får varmet opp stua tilsvarende to til tre panelovner á 2000 W. Hvis du da i tillegg sitter i sola, i sofaen eller ved spisebordet, kan du heller sammenligne det med å sitte under to til tre terrassevarmere á 2000 W!

Da er vår påstand at det er langt mer effektivt, billig og klimavennlig å stoppe sola før den varmer opp stua, enn å bruke strøm på å avkjøle et allerede oppvarmet rom.

Innvendig Zip Screens
Zip Screens sett fra innsiden

90 prosent reduksjon i varmeinnslipp

Utvendig solskjerming reduserer varmeeffekten av sola med opptil 90 prosent, fordi strålingen fra sola stoppes på utsida av vinduet. Markiser, persienner og andre solskjermingsprodukter bidrar til gode bomiljøer inne og ute, og i tillegg er de dekorative. Det er mer enn du kan si om en varmepumpe.