Stopp inntil 90 % av solstrålene

Publisert: 11.02.18 / Skrevet av: Christian

Utvendige persienner er den mest effektive løsningen for utvendig solskjerming og kan stoppe så mye som 90 % av solstrålene avhengig av hvordan du har justert lamellene, noe som gir betydelig lavere innetemperatur. Med persienner får du dessuten gode justeringsmuligheter når det gjelder forholdet mellom lysinnslipp og utsyn.

 

Utvendige persienner skiller seg selvsagt fra innvendige på den måten at de er kraftigere og tåler påkjenningene fra vær og vind. For å unngå at de skal bli tatt av vinden, er de som regel vindsikret med en stålvaier eller skinne på hver side. Mange har også en vindlås, som gjør at lamellene ikke kommer ut av posisjon når det blåser.

 

Når du skal kjøpe utvendige persienner, har du flere muligheter. Én viktig ting er lamellbredden, der du typisk kan velge mellom 50 og 80 mm. 50 mm lameller passer godt til små og mellomstore vinduer, mens 80 mm egner seg best for større vinduer. Det finnes også persienner som gir full solskjerming selv om et vindu står i luftestilling.

 

En annen ting å tenke på er hvordan du skal betjene persiennene. Her kan du velge mellom motorisering eller manuell betjening med snor eller sveiv, men vær obs på at ikke alle persienner kan motoriseres. Mange motoriserte persienner kan dessuten settes opp med automatiske styringssystemer slik at persienne går opp og ned i henhold til sol- eller vindforhold. Det er også mulig å koble persienner opp mot smarthusssystemer.