Kvinner bestemmer inne, menn bestemmer ute

Publisert: 10.19.18 / Skrevet av: Designer og blogger Sarah Engan Johansen
Høsten er her og vi trekker inn i huset – til lune kvelder med stearinlys på bordet og serier på TV. Verktøy og hekksakser er ryddet inn i boden ute. Byggingen av terrasse må kanskje vente til neste år. Og garasjeprosjektet mannen i huset har drevet med hele sommeren er kanskje ferdig?
Hele familien flytter inn – til kvinnens domene.

Kvinnen bestemmer inne

Blir trykket inne i huset litt større nå i vinterhalvåret, fordi mennene “flytter inn igjen” fra uteprosjekt og garasjefiks? Undersøkelser viser faktisk at innendørs, når det gjelder interiør i hvertfall – er det kvinnene som bestemmer. Mannen har rett og slett heller lite å si når det gjelder avgjørelser på hvordan hjemmet skal se ut – både når det gjelder interiør og solskjerming. Mens når det kommer til innkjøp og avgjørelser ift garasje, er dette tydelig mannens domene. Her er det i stor grad han som bestemmer – både i forhold til hva som trengs og hva som skal kjøpes.

Problem eller bare ulike interesser?

Noen forskere problematiserer faktaene og mener at det er feil med den skjeve fordeling på ansvar og hvem som bestemmer hvordan omgivelsene innendørs skal se ut. Samtidig mener mange menn og kvinner selv at det ikke handler om annet enn interessefelt. Dette kanskje fordi det ofte ikke så farlig for mannen om det velges en blå eller grå vase inne. Samtidig er det ofte viktig for kvinner at hjemmet tar seg godt ut. Derfor får kvinnen også ofte «lov» til å bestemme inne. På samme måte er det ofte ikke så viktig for kvinner hvilken garasjeport som velges. Mannen har større eierskap og mer interesse i forhold til å f.eks finne en garasjeport som tar vare på bilen og får den praktiske hverdagen med transport og oppbevaring til å fungere optimalt.

Kvinner og menn møtes på midten

Disse faktaene blir også underbygget av kundeundersøkelser Kjells Markiser har gjort. Det er veldig tydelig av statistikken at kvinner stort sett bestemmer investering i solskjerming innendørs, mens menn bestemmer når det skal kjøpes inn ny garasjeport.

Og ganske interessant, når det gjelder utvendig solskjerming – området på midten, som merkes både på utsiden og innsiden av huset; her kan det se ut som at kvinner og menn har sånn ca like mye å si: Her bestemmer kvinnen og mannen like mye i forhold til hvilken løsning som til slutt velges.

Damp-demper

Så for å lette litt trykket innendørs og i tilfelle dere går tom for serier å se på i høst: Her er noen linker som mannen i huset kan kikke litt på i forhold til domenene han har interesse av – og liker å ha kontroll på:

Garasjeporter

Og her kanskje noe dere kan se på i fellesskap når den lave høstsolen gir for mye refleksjoner i TV-skjermen:

Utvendig solskjerming

Og om damen i huset ønsker å oppdatere seg på utvalget av interiørgardiner:

Innvendig solskjerming

Les mer om interiør, garasjer, kvinner og menn hos huseiernes landsforbund: https://www.huseierne.no/hus-bolig/tema/interior/kvinner-bestemmer-interior/